Kategorier
Artikler

PricewaterhouseCoopers straffes med millionbot for omfattende eksamensjuks

PricewaterhouseCoopers bøtelegges 8,2 millioner kroner av amerikanske og canadiske tilsynsorganer for en kultur av eksamensjuks der over 1200 ansatte deltok. Også i Norge jukset ansatte i PwC på eksamen for å bli advokat.

pwc logo førrisdal lenngren inderberg
Overskrift fra City A.M.

Massiv juks på obligatoriske eksamener i årevis straffes

Tilsynsorganer i USA og Canada ilegger bøter på 8,2 millioner kroner (950 000 dollar) etter at det ble avdekket at over 1200 PwC-ansatte over flere år deltok i å jukse på obligatoriske eksamener. Saken er omtalt av bl.a. City A.M.

Eksamensjukset ble utført på alle nivåer, av

junior staff, managers, directors and partners at the Firm

Canadian Public Accountability Board, sanksjonsbrev ()

Eksamensjukset ble gjort gjennom delte mapper, per e-post og med utskrifter av svarene:

primarily shared answers through use of several shared drives that professionals had created on the Firm’s computer network (“Shared Drives”), and on which professionals had posted the answers for others to view and provide supplemental answers. In addition, individuals also shared answers by sending emails with attached documents containing answers to training test questions, by providing answers in hard copy documents, or by discussing answers when taking tests in the presence of others.

Canadian Public Accountability Board, sanksjonsbrev ()

Liknende juksekultur avdekket i Norge

Også i Norge jukset PwC-advokatfullmektiger organisert på lovpålagte og obligatoriske eksamener for å bli advokat. Eksamensjukset ble tatt opp på video “live” mens det hendte, og er tidligere omtalt og dokumentert på pwcsaken.no:

– PwC-ansatte Ella Førrisdal, Maria Fonneløp Inderberg og Caroline Lenngren jukset på lovpålagt eksamen for å bli advokat.

Michael Anderson, 24.03.2022